Sagegi Mixed Secondary School

Bericht van Eunita to all friends and visitors Sagegi

Op 1 februari 2017 heb ik op WhatsApp een bericht van Eunita gekregen over de publieke geldinzameling voor een meisjesslaapzaal in Sagegi Mixed Secondary School. Een citaat:

“The date for the harambee at Sagegi Secondary school is confirmed, 28th March 2017. It will be on a Tuesday as from 16.00 a.m. Kindly our request to all friends and all my daughters and the only son Robin to help us contribute for the poor girls in this area. Experience has taught us that girls who go home every evening meet a lot of challenges. They are very vulnerable. Though fees is a challenge for poor families this can be discussed when girls’ education is vital. It is a real need in the rural here.”

Eunita Majiwa is al vanaf de oprichting in 2000 voorzitter van het schoolbestuur van Sagegi Mixed Secondary School. Vorig jaar is ze op dringend verzoek van de ouders en de leerkrachten akkoord gegaan met een nieuwe termijn. De school is een initiatief van de leiders van de drie stammen rond Ogwedhi, als reactie op hevige onlusten in dat gebied, waarbij doden vielen en veel huizen in brand vlogen. Om dit soort gewelduitbarstingen in de toekomst te voorkomen, besloten de lokale leiders van Maasai, Luo en Kuria, om hun kinderen naar dezelfde schoolbanken te sturen. De Vredesschool kreeg als motto: Blessed are the Peacemakers. En in de afgelopen jaren zijn er wel af en toe spanningen geweest (vooral in tijden van presidents-verkiezingen), maar het is niet meer tot gewelduitbarstingen gekomen. De school heeft daarin een belangrijke rol kunnen spelen.

Sagegi Mixed is de enige middelbare school in een cirkel van 25 kilometer en boekt ook als school buitengewoon goede resultaten. Dat heeft tot gevolg dat veel ouders hun kinderen daar aanmelden. Ze betalen allemaal ouderbijdragen en daarom kan de school tegenwoordig bijna alle bijkomende kosten zelf betalen. Voor het afwerken van de nieuwe slaapzaal voor meisjes vraagt Eunita nu om hulp van ons. Of wij kunnen meehelpen om van de harambee van 28 maart een succes te maken.

Verspreid over vier leerjaren zitten er nu 350 meisjes op de Vredesschool. Er is te weinig slaapruimte voor de meisjes. Sinds vorig jaar een tijdelijke slaapzaal van golfplaten in vlammen opging, is er maar één slaapzaal met plaats voor slechts 150 meiden. Er is hard gewerkt aan een nieuwe grote slaapzaal voor meisjes. De ruwbouw is klaar, maar het geld voor het pleisterwerk,  de ramen, deuren en bedden ontbreekt nog. Het is van groot belang dat de meisjes niet nog langer hoeven te wachten.

Eunita vertelt waarom. Met name de meisjes uit het derde en vierde leerjaar lopen groot gevaar, als ze dagelijks op en neer naar school moeten. Ze worden onderweg lastig gevallen. Ze lopen kans om ongewenst zwanger te raken of besmet te worden met HIV. Gevolg is dat teveel meisjes hun opleiding afbreken. Eunita trekt zich het lot van die meisjes aan. Ze heeft intussen coaching-gesprekken met vier van hen. Ze doet dat met liefde en plezier, maar het zou beter zijn, als meisjes zich konden bezig houden met een goede opleiding.

Eunita schrijft, dat de leerkrachten van Sagegi hoge verwachtingen hebben van de bijdrage van de mensen, die de afgelopen jaren de school bezocht hebben : “High expectations by Sagegi teachers from all the visitors who have been to Sagegi that is there hope. Those contributions are highly valued.”

Vijftien jaar geleden werd de eerste harambee voor Sagegi gehouden. Namens de Vrienden in Haarlem en andere delen van het land waren Paul van Soest uit Aerdenhout en mw Ied Bruyn uit Haarlem daarbij aanwezig. Mensen geven bij zo’n inzameling niet alleen geld, maar ook producten in natura, die vervolgens met opbod verkocht worden. Een grote houten pollepel was destijds de inzet van een legendarisch geworden strijd tussen de toenmalige bisschop van Homa Bay, Linus Okok, en Paul de prijs van een houten pollepel . Paul heeft gewonnen en tijdens het bezoek van Eunita aan Aerdenhout in 2015 was de pollepel tentoongesteld in de kerk.

Paul’s pollepel achter in de kerk tijdens de Vastenaktie 2015

Mag ik je vragen om een kleine blijk van solidariteit met de meiden van Sagegi ? Je kunt je bijdrage overmaken naar Stichting SOIL (Banknummer: NL54 INGB 0007 6167 49, t.n.v. Stichting SOIL). Dan vermijd je overboekkosten en ik zorg dat het op tijd bij Eunita komt.

De nieuwe harambee-bijdrage van Paul van Soest is intussen al in Kenia aangekomen. Oud-bisschop Linus Okok, die zich in Kisumu heeft terug getrokken, zal als speciale gast opnieuw mee bieden.

Maastricht, Martin Jansen, 1 februari 2017, tel 043 3618639 of 06 10748866

een open gemeenschap van mensen, die de wereld kritisch wil benaderen vanuit de traditie van het christendom en die zorg wil hebben voor elkaar en voor anderen