Vastenactie 2016

Paus Franciscus schrijft in zijn encycliek ‘Laudato Si’ dat het vooral de armen zijn die het meest te lijden hebben en zullen krijgen van de klimaatverandering. Zij wonen immers vaak in gebieden die gevoelig zijn voor droogte, orkanen en overstromingen. Bovendien hebben ze de middelen niet om zich hier tegen te verdedigen.
Wij komen allemaal regelmatig in een bekende Nederlandse supermarkten. Grote winkels met heel veel keuze. Weet u bijvoorbeeld hoeveel verschillende soorten cola je daar kunt kopen? In blik, in glas, grote verpakking, kleinere verpakking, met suiker, zonder suiker, ene merk, andere merk… Zo’n 25 verschillende soorten, merken en verpakkingen.

Voor het Vastenactie campagneproject 2016 waren mensen in het noorden van Oeganda. Daar waren ze ver weg van supermarkten. Het was er zinderend heet en kurkdroog. Niks geen keuze uit tientallen soorten cola: er was wel cola of het was er niet. En dat gold voor meer dingen. Naarmate men verder het binnenland in reisde, werd de armoede duidelijker: Mensen die slechts wat cassave en bananen te eten hadden, of zelfs alleen maar boomblaadjes. Broodmagere, kale kippen die in het droge zand rondscharrelden, geen winkels, de markt te ver om te lopen of te fietsen, sprinkhanen die de schamele oogst opaten…

Hulp helpt!
In Oeganda helpt de organisatie Socadido. Ze steunen de gemeenschappen. De meeste gezinnen hebben hooguit één maaltijd per dag en is water in het droge seizoen een groot probleem.
Wij kunnen helpen dat de families twee à drie maaltijden per dag hebben en dat er een gemeenschappelijke waterput komt. Dat is dus een concrete, belangrijke verbetering die voor veel mensen een groot verschil maakt. Bovendien kunnen ze dan vervolgstappen zetten: een klein handeltje opzetten, het schoolgeld van hun kinderen betalen, hun huis verbeteren…Kortom: onze hulp helpt! Water is in het droge seizoen steeds een probleem voor veel boeren, maar dankzij de irrigatietechnieken die ze leren van Socadido, is ook hier verbetering te zien.

Daar is onze hulp bij nodig.

En dat kunnen wij doen door geld over te maken op het rekening van de OBM, met vermelding van Vastenactie 2016. Zoals in voorgaande jaren doet de penningmeester daar een bedrag bij.